top of page

Hallucinaties, wat zijn ze en hoe ze te vermijden

Dit artikel gaat over een belangrijke kwestie in het huidige tijdperk van kunstmatige intelligentie: hallucinaties van AI, en hoe SiteMind GPT dit probleem aanpakt. We leggen uit wat hallucinaties zijn en waarom ze een probleem vormen, en we bieden een oplossingrichting aan waarmee de nauwkeurigheid van AI-responsen significant kunnen worden verbeteren.

 


Wat zijn hallucinaties en waarom zijn ze een probleem?

In de wereld van de kunstmatige intelligentie verwijst de term 'hallucinatie' naar situaties waarin een AI-model informatie genereert die niet gebaseerd is op zijn trainingsdata, maar eerder volledig lijkt te zijn uitgevonden of 'gehallucineerd'. Dit kan gebeuren wanneer het model geconfronteerd wordt met een vraag of opdracht waarvoor het geen expliciete informatie in zijn trainingsdata heeft, en het probeert een plausibel klinkend antwoord te genereren. Deze 'hallucinaties' kunnen leiden tot misinterpretaties en onnauwkeurigheden, wat problematisch kan zijn in situaties waarin nauwkeurigheid van cruciaal belang is.

 

Hoe hallucinaties te vermijden door het beperken van de antwoordvrijheid tot een aangeleerde dataset

Bij AI-ris hebben we een methode ontwikkeld om hallucinaties te vermijden: het aanleren van een specifieke dataset(s) aan het AI-model en vervolgens het model te instrueren om alleen informatie uit deze specifieke dataset(s) te gebruiken in zijn responsen. Hierdoor kunnen we de nauwkeurigheid van de gegenereerde outputs aanzienlijk verbeteren en, in combinatie met andere technieken, hallucinaties volledig vermijden. Dit komt omdat het model zich beperkt tot de verstrekte informatie, waardoor het risico op het 'uitvinden' van informatie drastisch vermindert.

 

Hoe het werkt in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat we een zorgvuldig samengestelde dataset in de opdracht inbedden en het model instrueren om alleen deze informatie te gebruiken. In combinatie met andere technieken zijn er tevens weinig beperkingen aan de grote van de dataset(s) in kwestie. Het resultaat is een AI-model dat responsen genereert die nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn, wat bijzonder waardevol is in domeinen waar de nauwkeurigheid van informatie van cruciaal belang is.

 

Bij SiteMind GPT streven we ernaar om de grenzen van wat mogelijk is met AI te verleggen. We combineren diepgaande technische expertise met uitgebreide praktijk ervaring om Generative AI op een Veilige en Verantwoorde te implementeren. 

Comments


Maak een ChatGPT voor jouw website

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg alle updates en nieuws over SiteMind GPT

bottom of page